Excite

Impregneren voor een optimale levensduur

Tegenwoordig gebruiken we materialen zoals hout op plekken waar het normaal niet heel lang mee gaat. Denk aan houten tuinhuisjes, die de nodige herfststormen en sneeuwbuien te verduren krijgen. Zonder het hout te impregneren zou je tuinhuisje na een jaar lek, rot of beschimmeld zijn. Door het te verduurzamen gaat een tuinhuis of blokhut drie tot vijf keer zo lang mee!

Impregneren kan op een aantal manieren. Met een kwast kan het hout handmatig bewerkt worden. Dit is een echte doe-het-zelf methode en is daarom goedkoop. Er zitten natuurlijk ook nadelen aan. Het impregneermiddel dringt niet erg diep door in het hout waardoor de optimale levensduur niet wordt bereikt. Bovendien is het veel werk, en moet het gebeuren voor dat het tuinhuisje op zijn plek staat. Elke centimeter hout moet immers geïmpregneerd worden, en dat lukt niet wanneer het tuinhuis al geplaatst is.

Een andere methode is het onderdompelen van het hout in een impregneermiddel. Het grote voordeel van deze methode is dat je zeker weet dat de stof elke nerf en groef bereikt. Ook dringt het veel dieper door in het hout dan als je impregneert met een kwast. Wel is het van groot belang dat je het geïmpregneerde hout een tijd laat drogen. Nat hout zet namelijk uit. Als het meteen gebruikt wordt, trekt het drogende hout op den duur het tuinhuisje uit elkaar.

De beste manier om te impregneren is met de vacuüm/druk methode. Het hout wordt hierbij in een ketel gedaan die vacuüm getrokken wordt. Nadat het impregneermiddel is toegevoegd wordt de druk in de ketel flink opgeschroefd. Hierdoor wordt de stof in het hout gedrukt. Dit proces wordt een aantal keer herhaald. Het grote voordeel van deze methode is dat het hout niet meer afgewerkt hoeft te worden met beits of houtolie.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Alans Factory Outlet

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020