Excite

Huwelijksuitnodigingen: teksten verzinnen

Huwelijksuitnodigingen en de teksten daarvoor verzinnen: een vervelende en tijdrovende klus. Wat schrijf je nu op een huwelijksuitnodiging? Wat is de correcte manier om je gasten uit te nodigen? Wat kun je wel en wat kun je niet zeggen op een huwelijksuitnodiging? Lees verder voor een aantal handige tips.

Waar moet je op letten?

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het schrijven van huwelijksuitnodigingen. Het meeste heeft natuurlijk te maken met jouw wensen. Bedenk een tekst die bij jouw bruiloft past. Werk je met een thema? Verwerk het dan speels in je uitnodigingstekst. Is het een formele of informele bruiloft? Dit kan ook een groot  verschil maken. Je uitnodiging zet namelijk meteen de toon voor je bruiloft.

Formele uitnodiging

Uit een formele uitnodiging kun je opmaken wie de bruiloft bekostigt. Volgens de huwelijksetiquette dient de bruiloft te worden aangekondigd door de ouders van het bruidspaar. Bij een dubbelgevouwen trouwkaart is doorgaans de rechterbinnenkant voor de ouders van de bruidegom en de linkerbinnenkant voor de ouders van de bruid. Wat je tegenwoordig ook vaak ziet, bij formele uitnodigingen, is dat de bruid en bruidegom zelf hun huwelijk aankondigen namens hun ouders.

"Jan den Hertog en Marja Hoogeveen hebben het genoegen u mede namens wederzijdse ouders kennis te geven van hun voorgenomen huwelijk...."

Informele uitnodiging

Bij een informele uitnodiging heb je wat meer vrijheid en kun je het zo kleurrijk of zo simpel maken als je zelf wilt. Je kunt de tekst zelfs laten rijmen als je dat leuk vindt.

Enkele laatste tips op een rijtje:

  • Vergeet nooit je adres door te geven.
  • Vraag aan de gasten of ze van tevoren even willen laten weten of ze aanwezig zullen zijn. Dit doe je door (RSVP) onderaan je uitnodiging te schrijven, dit betekent "Répondez, s’il vous plaît", oftewel "Antwoord alstublieft".
  • Zorg voor een routebeschrijving wanneer je weet dat er gasten komen die niet bekend zijn in de plaats.
  • Bij het vermelden van jullie namen is het gebruikelijk om eerst de naam van de bruid op te schrijven, gevolgd door de naam van de bruidegom.
  • Vermeld de dresscode. Dit is aan te raden, omdat het voor de gast niet leuk is als hij of zij under- of overdressed is.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021