Excite

Hoe red ik mijn relatie!?

Elke relatie kent zijn ups en downs. Hoe mooi en gelukkig iedereen zich als koppel ook voor doet: elk huisje heeft zijn kruisje. Ruzies en onenigheden zijn een natuurlijk onderdeel van elke relatie. Maar een blijvend conflict kan voor veel spanning onderling zorgen en ernstige schade aan je relatie aanrichten. Vaak kom je dan ook op een punt dat je jezelf afvraagt: hoe red ik mijn relatie? Hieronder staan een aantal tips om deze negatieve spanningen binnen je relatie weg te nemen.

Respect

Een essentieel onderdeel binnen een relatie is respect. Uiteindelijk willen wij allemaal hetzelfde: een bevredigende relatie met een partner die je lief heeft, respecteert en begrijpt. Cruciaal hierin is om je partner binnen de relatie niet als tegenstander te zien, maar als bondgenoot. Probeer tijdens het conflict niet constant het ongelijk van je partner te bewijzen, maar samen tot een oplossing te komen wat voor beiden bevredigend is.

Wees duidelijk

Niets is zo frustrerend als onduidelijkheid onderling. Wees altijd duidelijk naar je partner toe in wat je graag wilt en hoe je dit graag zou willen bewerkstelligen. Geef aan wat je van elkaar verwacht, zonder elkaar af te snauwen of te verwijten. Als je partner dingen doet die jou dwars zitten of jou kwetsen, spreek dit dan uit en geef dit aan. Het is belangrijk dat beide partners kunnen zeggen wat ze op hun lever hebben. Constant zwijgen over iets wat je dwars zit, kan uitmonden tot irritaties en frustraties.

Gelijkwaardigheid

Gelijkwaardigheid binnen een relatie is belangrijk. Het is goed om compromissen te sluiten, maar dat moet niet altijd ten koste gaan van één van de partners. Je hoeft niet over je heen te laten lopen en snel toe te geven. Zorg ervoor dat jullie beiden binnen de relatie evenveel geven en nemen. Niemand is “beter” dan de ander. Jullie zijn gelijkwaardig.

Vermijd scheldwoorden

Het is gemakkelijk om in het heetst van de strijd met scheldwoorden te roepen. Achteraf krijg je daar spijt van, wat soms te laat kan zijn. Schelden getuigt niet van respect naar je partner toe en is onvolwassen.

Moeite doen

Door moeite en energie in je relatie te stoppen, pluk je de vruchten. Plan een romantisch avondje met z’n tweeën, kleed je mooi aan voor je partner of maak een heerlijk etentje klaar. Daden zeggen namelijk soms meer dan woorden.

 

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020