Excite

Heel warm? Zo houd je het hoofdkoel!

In Nederland hebben we bijna elk jaar wel een keer te maken met een hittegolf, een periode waarin het uitzonderlijk warm is. Juist omdat dat niet supervaak voorkomt, zijn we er niet altijd goed op voorbereid. Met deze tips zorg je ervoor dat je de volgende tropische periode gezond en veilig doorkomt!
  © Getty Images

Drink genoeg water

Als het warm is, is het vooral belangrijk om genoeg te blijven drinken. De bete optie is water, omdat water je lichaam zuivert. Alcohol en koffie onttrekken vocht aan het lichaam, dus dat zijn minder goede opties. Drink ook als je geen dorst hebt en houd je urine in de gaten; als je minder plast dan normaal of je urine is donkerder van kleur, dan heb je (nog) niet voldoende gedronken.
  © Getty Images

Houd je ogen open

Jij kunt misschien goed met de warmte omgaan, maar dat betekent niet automatisch dat dat ook voor je buren het geval is. Houd elkaar in de gaten en let dan met name op ouderen en op dieren. Ook baby's worden met enige regelmaat achtergelaten in afgesloten auto's. In dat geval is het ook zaak om in te grijpen.
  © Getty Images

Houd je huis koel

Ventileer je woning doorlopend en zorg ervoor dat deze lekker koel blijft. Dat kan met behulp van airconditioning, maar ook bijvoorbeeld met ventilatieroosters, door ramen en deuren open te zetten of door zonwering te gebruiken. Als je huis koel blijft, heb je altijd een prettige plek om je terug te trekken.
  © Getty Images

Vermijd inspanning

Blijf zoveel mogelijk in de schaduw en vermijd veel inspanning. Sport bijvoorbeeld liever niet tussen 12 en 16 uur. Door te zweten kun je ongemerkt veel vocht verliezen en zelfs een beetje licht in je hoofd worden. Moet je wel bewegen, bijvoorbeeld omdat je ergens heen moet lopen of fietsen? Zorg er dan altijd voor dat je een flesje water bij de hand hebt. Dit geldt ook als je in de auto moet rijden.
  © Getty Images

Draag luchtige kleding

Ook jezelf koel houden is belangrijk. Draag daarom luchtige kleding, die niet te strak om je lijf zit. Dat voorkomt dat je gaat zweten, of verkleint de kans hierop aanzienlijk. Pas ook je kleurkeuze wat aan op het weer; als het warm is kun je beter lichte kleuren dragen dan donkere kleuren.
  © Getty Images

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020