Excite

De leukste haakpatronen voor knuffels

Veel mensen hebben nog steeds een beeld van oude dames wanneer je het over haken of breien hebt. Ze zien een groepje oudere dames voor zich, hakend en ondertussen kletsend over van alles en nog wat. Mis!

Haken is hip en tof. Steeds meer jongere dames - en wat heren - wagen zich aan de kunst van het handwerken met de mooiste resultaten. Vooral gehaakte knuffelbeestjes zijn populair. Die patronen kun je overal vinden: in handwerkboekjes en -bladen, maar ook internet is hier een belangrijke bron voor.

Gehaakte knuffels?

Gehaakte knuffels worden tegenwoordig ook wel amigurumi genoemd (spreek uit als: a-mi-goe-roe-mi). Dit is vanuit het Japans letterlijk vertaald: een gebreide knuffel. De kenmerken voor een echte amigurumi:

  • ze zijn 'cute', schattig in het Nederlands
  • ze vertonen menselijke trekjes ook al zijn het bijvoorbeeld dieren
  • ze hebben een groot bolvormig hoofd en een cilindervormig lichaam met kleine ledematen

Amigurumi's worden tegenwoordig vaker gehaakt dan gebreid. Wat het moment was dat de knuffels uiteindelijk werden gehaakt en waarom, is niet echt bekend. Voor het haken van de beestjes zijn in ieder geval een heleboel patronen te vinden.

Patronen met gehaakte knuffels

De patronen met gehaakte knuffels beginnen langzaam aan een opmars en de boekjes met patronen duiken steeds meer op in de winkels. Ook de boeken van Nederlandse auters duiken steeds meer op in de winkels.

Boeken

Christel Krukkert

De patronen van illustratrice Christel Krukkert zijn onder de haakfans razend populair. Ze verkoopt de patronen los op haar site amigurumis.nl. Hier kun je patronen van verschillende knuffels vinden. Denk aan een zebra, een giraf of een tijger. De prijzen wisselen en lopen van 2.95 tot 4.95 voor de patronen.

Daarnaast heeft Christel twee boeken over haken uitgebracht: Gehaakte beestenboel en Dierenvriendjes haken. Haar derde boekje Kleine knuffels haken komt in juni van dit jaar uit.

Annemarie Arts

Annemarie is nog niet heel bekend, maar ze heeft recent een boek uitgebracht met de naam: Babycadeautjes haken. In dit boekje staan onder andere patronen voor Guido de ooievaar, Sjakie Stapelslak en een rammelhamer. Daarnaast verkoopt ze losse patronen op haar webshop haakidee.

Internet

Ook op internet is er een heleboel te vinden. Steeds meer mensen wagen zich aan het maken van patronen. Patronen waar je voor moet betalen, maar ook gratis patronen zijn online te krijgen.

Ravelry

Ravelry.com is een Amerikaanse site waar een heleboel haakpatronen voor knuffels op staan. Er staat van alles op: beren, vogels, maar ook bijvoorbeeld de vogels uit het spel Angry Birds dat op het moment razend populair is. Het overgrote deel is gratis wat hierop staat, maar voor sommige patronen moet je betalen.

Etsy

Etsy.com is een soort Marktplaats, maar dan voor zelfgemaakte spullen. Je vindt hier gehaakte knuffels die je kunt kopen, maar hier staan ook patronen op voor het haken van knuffels. De meeste patronen op Etsy zijn overigens in het Engels en moet je voor betalen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020