Excite

Gratis plastic tasjes per 1 januari niet meer toegestaan

  • © Getty Images
Winkeliers mogen met ingang van 1 januari 2016 geen gratis plastic tasjes meer verstrekken aan klanten. Vanaf dan geldt namelijk een verbod op deze tasjes. Dit heeft staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu bekend gemaakt. Met deze maatregel hoopt ze de bredere aanpak van de strijd tegen plastic draagtasjes te ondersteunen.

Er zijn twee uitzonderingen van toepassing op de regel. Zo mogen wel plastic tasjes verstrekt worden als ze noodzakelijk zijn vanwege de functionaliteit of de voedselveiligheid. Dat zijn echter de enige uitzonderingen. Mansveld wil plastic aanpakken omdat het nogal grote negatieve effecten heeft op het milieu. Plastic kan namelijk niet goed afgebroken worden, waardoor het zich sneller ophoopt in het milieu. Volgens Mansveld is er ook onder consumenten steun voor dit plan.

Ze wordt in haar plan ook gesteund door PvdA-kamerlid Yasemin Cegerek. Die pleitte eerder al voor een verbod op plastic tasjes en zegt dat er jaarlijks meer dan 8 miljard plastic tasjes in de natuur terecht komen. Zij is dan ook zeer tevreden met de maatregel die Mansveld heeft aangekondigd. Volgens Cegerek zijn ruim 7 miljard van de genoemde 8 miljard tasjes de gratis tasjes die bedoeld zijn voor eenmalig gebruik.

Omdat dit een enorm slecht effect heeft op de gezondheid van de mens en het milieu, wil de PvdA actie ondernemen. Zeker als het gaat om de plastic tasjes. Het verbod is dan ook een langverwachte en zeer gewaardeerde actie die niet alleen zeer gewenst, maar ook broodnodig is.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020