Excite

Geen zin om te sporten zit in de genen

Heb je er ook zo’n moeite mee om jezelf naar de sportschool te slepen na een lange dag werken? Nieuw onderzoek suggereert dat geen zin hebben om te sporten, of simpelweg luiheid, mogelijk in de genen zit. Misschien kun je er dus niets aan doen dat je ’s avonds liever gaat bankhangen, in plaats van aan de conditie werken.

Luie en actieve ratten

De universiteit van Missouri bedacht het onderzoek. Ze fokten een groep zeer luie ratten en een groep actieve ratten. De onderzoekers hielden zes dagen lang precies bij hoe vaak de ratten het loopwiel in hun kooitje gebruikten. Uiteindelijk werden er tien generaties ratten gefokt op hun sportiviteit. Uiteindelijk leverde dat super actieve ratten op die tot tien keer langer in hun loopwiel renden dan de ratten van de ‘luie’ familie.

Neiging om fysiek actief te zijn

Vervolgens werden de genen van de ratten onderzocht. “Het belangrijkste wat we ontdekt hebben, zijn de genetische verschillen tussen de twee lijnen ratten,” vertelt onderzoeker Michael Roberts. “Tussen meer dan 17.000 verschillende genen in één deel van het brein identificeerden we 36 genen die wellicht een rol spelen als het gaat om de neiging om fysiek actief te zijn.”

Genetische aanleg

Volgens onderzoeker Frank Booth is luiheid het gevolg van een genetische aanleg. Dat kan een belangrijke stap zijn in het identificeren van aanvullende oorzaken van overgewicht onder mensen. Het is heel nuttig om te weten of een persoon aanleg heeft voor een gebrek aan motivatie om te bewegen, want daarmee is het wellicht waarschijnlijker dat deze persoon te zwaar wordt.” Het vervolgonderzoek richt zich op het effect dat de 36 genen precies hebben op de motivatie om te sporten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021