Excite

Geboorteseizoen bepaalt je temperament

  • © Getty Images
Nieuw onderzoek laat zien dat het seizoen waarin je geboren wordt invloed heeft op je temperament. Die invloed is behoorlijk groot; als je in een bepaalde periode geboren bent, heb je namelijk grotere kans om een bepaald temperament te ontwikkelen, wat vervolgens weer kan leiden tot een gedragsstoornis.

Een groep onderzoekers uit Boedapest, Hongarije, is aan de slag gegaan met gegevens over meer dan 400 mensen en kwamen daarbij tot een opvallende conclusie: "Biochemisch onderzoek heeft aangetoond dat het seizoen waarin je geboren bent invloed heeft op bepaalde monoamine neurotransmitters, zoals dopamine en serotonine. Dit is zelfs bij volwassenen zichtbaar. [...] Het lijkt er in het kort op dat wanneer je geboren bent je kans op het ontwikkelen van bepaalde stemmingsstoornissen kan vergroten of verkleinen."

Zo lijkt het erop dat mensen die in de zomer geboren zijn een neiging hebben om erg positief te zijn. Tegelijkertijd kan hun stemming ook weer snel omslaan. Veel sneller dan bij mensen die in de winter geboren zijn. Mensen die in de winter geboren zijn, zijn over het algemeen ook minder snel geïrriteerd dan anderen. Wie in de herfst geboren is, heeft een veel kleinere kans op depressies dan wie in de winter geboren is.

Het bijzondere aan dit onderzoek is dat het zich niet richt op hoe seizoenen nu van invloed zijn op je stemming, maar dat het kijkt naar wat al aanwezig is bij onze geboorte. Dit laat zien dat er niet alleen genetische en omgevingsfactoren zijn die een rol spelen, maar dat de timing van je geboorte ook invloed heeft op de rest van je leven.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020