Excite

Fransen vinden naakte invaliden te confronterend

In de Franse media wordt de afgelopen dagen heftig gediscussieerd over een kalender met poedeltje naakte invalidenmodellen. Het zou maatschappelijke verloedering zijn en te confronterend.

Het is de eerste kalender met naakte gehandicapten ter wereld, gemaakt door de inmiddels veel besproken fotograaf Denis Meyer. Als lid van de Franse gehandicaptenvereniging APF wilde hij de invaliden voor de verandering eens op een artistieke manier laten zien. Hij hoopt dat dit bij het publiek leidt tot een mentaliteitsverandering.

Op de kalender poseren twaalf invalide fransen, soms vanuit een rolstoel, soms met verkrampte armen of benen. De 36-jarige Priscille mist een arm en een been, de 21-jarige Jean-Charles is verlamd vanaf zijn middel. Zij verklaren dat ze met hun foto een taboe willen doorbreken. Ook de 43-jarige Arno, die een arm mist. ‘Ik wil mijn gehandicapte lichaam laten zien zoals het is, zonder rekening te houden met het heersende schoonheidsideaal’, vertelt hij.

Het is niet de eerste keer dat een gehandicapte weinig verhullende foto’s maakt. Het Belgische model Tanja Kiewitz mist haar linkerhand en was te zien in een campagne in supersexy lingerie. Zij kreeg veel positieve reacties op de fotoshoot, en begrijpt de ophef rondom de kalender dan ook niet. Over haar eigen shoot zei ze: ‘De mensen moesten zien dat ik bovenal een vrouw ben en dat ik mooi en sexy kan zijn. De handicap komt op de tweede plaats.’

Meyer vindt de reacties op ‘zijn’ kalender overdreven. ‘Dit zijn mensen als jij en ik, maar dan invalide. Misschien dat je schrikt als je voor het eerst een naakt, misvormd lichaam ziet. Maar dat is juist de bedoeling. Wen er maar aan.’ De invaliden op de kalender hebben zichzelf al lang en breed geaccepteerd, nu is het de beurt aan ons, lijkt hij te willen zeggen.

Afbeelding: blog.nl

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021