Excite

Eén perfect matras bestaat niet

Matrassen zijn er in vele soorten en maten. En hoewel je op elk matras waarschijnlijk wel in slaap valt, is het wakker worden niet altijd even aangenaam. Een slecht matras leidt tot een slechte nachtrust, die op zijn beurt lusteloosheid, rug- en nekpijn en een ochtendhumeur kan veroorzaken. Kuilvorming en het vasthouden van warmte in de zomer is voor niemand goed, maar het is belangrijk te testen welk matras wel bij je past. Het verschil per persoon kan heel groot zijn.

De meeste goedkope matrassen zijn gemaakt van polyetherschuim. Deze matrassen geven het lichaam weinig ondersteuning en je zal snel merken dat er kuilvorming optreedt. Op dat moment is het goed het matras weg te doen. Goedkoop is duurkoop dus, ook bij matrassen. Koudschuim daarentegen is een heel veerkrachtig materiaal. Matrassen van koudschuim bieden wel veel ondersteuning en zijn iets duurder in aanschaf.

Een pocketvering matras is gemaakt van allemaal losstaande veren. Hierdoor functioneren ze apart en past het matras zich gemakkelijk aan aan de vorm van je lichaam. De meeste pocketvering matrassen zijn thermisch gehard, waardoor de veren hun veerkracht erg lang behouden. Ook deze matrassen bieden dus goede ondersteuning, en ventileren beter dan matrassen van schuim.

Waterbedden geven een optimale ondersteuning van het lichaam. Doordat het water in het matras zich perfect aanpast aan de vorm van de slaper ontstaat er nooit kuilvorming. Wel moet het matras altijd verwarmd worden om het lichaam niet te veel af te koelen. Een waterbed is bovendien erg zwaar, in sommige varianten gaat er wel 800 liter water in een matras!

Afbeelding: Flickr, gebruiker Chris Clark

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021