Excite

Datingapps als Tinder zorgen voor toename SOA's

  • © Getty Images
De komst van datingapps als Tinder en Grindr maken het niet alleen makkelijk om nieuwe mensen te ontmoeten, ze faciliteren ook de opmars van een heuse SOA-epidemie. Met een app als Tinder kun je binnen vijf minuten een afspraakje maken met iemand die in de buurt is. Veel mensen gebruiken de app dan ook om seksdates te plannen, met een toename in het aantal SOA's als gevolg.

Sinds de introductie ervan zijn datingsapps ontzettend populair. Tinder wordt zowel in Nederland als in het buitenland veel gebruikt en ook Grindr is hier inmiddels aardig ingeburgerd. Deze app gebruikte Onno Hoes bijvoorbeeld om met jongens af te spreken. Uit onderzoek is gebleken dat de populariteit van dit soort apps in Engeland heeft gezorgd voor een toename van 15 procent van het aantal gonorroe-gevallen. Ook als het gaat om syfilis is er een toename van 9 procent, in beide gevallen in slechts een jaar tijd.

De datingapps zijn vooral populair onder mensen in de twintig en dertig. Hoewel je zou kunnen denken dat deze leeftijdsgroep beter zou moeten weten, blijkt de verleiding om snel onveilige seks te hebben voor veel mensen toch te groot te zijn.

Uit de gegevens blijkt ook dat de uitbraken van SOA's niet helemaal plaatsgebonden zijn. Waar een uitbraak zich eerder concentreerde in bijvoorbeeld een bepaalde stad, is nu te zien dat deze zich ook verspreidt door omliggende dorpen en verder. Het enige advies dat Public Health England daarom kan geven is te kiezen voor veiligere seks.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021