Excite

D66: trouwen moet anders

Als het aan D66 ligt wordt het traditionele trouwen helemaal anders. Zo worden nu spaargeld, erfenissen en schulden automatisch gedeeld bij een huwelijksvoltrekking, maar daardoor eindigen gestrande huwelijken vaak in een vechtscheiding. Precies de reden waarom de partij de huwelijkswet wil veranderen. Het zou niet meer van deze tijd zijn om nog steeds in gemeenschap van goederen te trouwen.

Gemeenschap van goederen

Volgens D66-kamerlid Magda Berndsen is trouwen in gemeenschap van goederen nu de standaard, omdat de regels via de huwelijkswet zijn vastgelegd. Trouwen onder huwelijkse voorwaarden kost namelijk tijd en geld, omdat het via een notaris moet worden geregeld. De kosten daarvan kunnen wel oplopen tot 1000 euro. Een hoog bedrag en bovendien niet iets waar je aan denkt als je op een roze wolk zit.

Omgekeerde wereld

Berndsen spreekt van een omgekeerde wereld: "De samenleving is veranderd. Mensen trouwen wat later, hebben dan vaak al een spaarpotje en als ze trouwen wordt dat een gezamenlijk potje. Maar wij willen dat wat privé is, privé blijft." Ook waarschuwt Berndsen voor de vervelende verrassingen die soms bij een scheiding ineens aan het licht komen, zoals een oude schuld van een ex-partner. Door huwelijkse voorwaarden vast te leggen kunnen dat soort financiële problemen voorkomen worden.

Notaris

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie twijfelt aan het nu van een wijziging van de huwelijkswet. Twee jaar geleden trouwde bijna driekwart van alle stellen in gemeenschap van goederen. Door de wijziging zouden al die mensen naar de notaris moeten om afspraken vast te leggen; van een standaardvorm is namelijk vrijwel nooit sprake. Magda Bernsen is overtuigd dat de stemming onder Nederlanders is gekeerd. "Ons voorstel sluit beter aan bij wat mensen nu willen."

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021