Excite

Breien voor beginners

Breien is de trend! Breien is een eeuwenoude methode van textiel maken. In de laatste decennia wordt de techniek gebruikt om truien, sjaals, sokken en andere winterkleding van te maken. Ondanks het vroegere oubollige imago, hoor je er tegenwoordig weer helemaal bij als je zelf kleding en accessoires breit. Meer informatie over breien voor beginners lees je hier.

Zelf kleding breien

Breien werd vroeger veel gedaan om schapenwol te verwerken tot kleding. Schaapsherders breiden bijvoorbeeld vaak hun eigen kleding terwijl ze op de kudde pasten. Tegenwoordig worden verschillende materialen gebruikt voor het breien. Sinds de vorige eeuw is breien ook eigenlijk een hobby die puur door vrouwen wordt beoefend. Meisjes kregen er een tijd lang zelfs les in. Mensen die veel breien gebruiken tegenwoordig een breimachine. Informatie over breien en patronen vind je in speciale tijdschriften zoals de Verena en Simply Breien.

Breien voor beginners: materiaal

Voor breien heb je maar weinig meer nodig dan een paar breinaalden en garen. Ronde vormen zoals een mouw of het lijfje van een trui wordt gebreid met een aantal flexibele naalden zonder knop aan het einde. Twee harde breinaalden met een knop gebruik je voor patronen met rechte stukken stof. Dat laatste is perfect voor beginners van breien: rechte stukken breien is namelijk het gemakkelijkst.

Eerste stappen breien

De eerste stap voor de beginnende breier is steken opzetten. Dit doe je door een soort lus te draaien die je om de breinaald heenslaat. Ga hiermee door tot het breed genoeg is. Hierna draai je de naalden om en kan het echte werk beginnen. Vervolgens kun je variëren met het aantal formaat, verschillende breisteken en verschillende soorten wol.

Wildbreien

Omdat breien een ontspannende manier van vrijetijdsbesteding is, zijn er verschillende clubs ontstaan waar breiers samenkomen. Zij maken er een project van om objecten in de openbare ruimte te voorzien van breiwerk, denk aan lantaarnpalen en bomen. Dat heet wildbreien. Omdat wildbreien zich vooral richt op gezelligheid en de spontaniteit van het ontwerp, is het breien geschikt voor beginners en voor gevorderden. Op deze manier wordt de ouderwetse vrouwenhobby nieuw leven ingeblazen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021