Excite

Breien: een nieuwe trend

De huisvrouwenbezigheid van vroeger is weer helemaal terug. Insteken, overslaan en doorhalen; dit moet iedere hippe meid van nu bekend voorkomen. Breien was jaren alleen voorbehouden aan de oma's en moeders die naast het huishouden de hele familie van sokken voorzagen, maar dat is nu anders. Je eigen sjaal of de laatste trend 'urban knitting' is het helemaal.

Breien en patronen

Voor de beginnende breister is het handig om eens oude damestijdschriften op te zoeken. Daar vind je verschillende patronen voor truien, wanten en mutsen. Bovendien zul je zien dat er handige tips instaan, zoals verschillende breisteken en hoe je meerdere kleuren kunt verwerken in je kledingstuk. Tijdschriften van nu zijn er natuurlijk ook. Kijk eens uit in de schappen van de boekhandel naar de Burda en de Knipmode. Hoewel deze bladen zich richten op kleding naaien, zijn er vaak ook rubrieken over breien. Bibliotheken bewaren vaak meerdere jaargangen van deze bijschriften, waardoor je makkelijk een verzameling breiliteratuur kunt aanleggen. Breiwerk hoeft natuurlijk helemaal niet saai te zien!

Wat te breien?

Als je een beginnende breier bent, is het makkelijk om te starten met een sjaal of een muts. Dit is vaak een recht stuk, wat weinig vereist van je breitechniek. Als het beter gaat, kun je verschillende steken proberen of meerdere kleuren wol. Ben je klaar voor het grotere werk? Denk dan aan een trui of een vestje. Een spencer voor jou of je vriend kan natuurlijk ook. Handschoenen en sokken zijn vaak ingewikkelder, omdat je in het rond moet breien. Daarvoor heb je speciale breinaalden nodig met een flexibel middenstuk.

Urban knitting

De laatste trend in breien is urban knitting. Dit houdt in dat je niet speciaal een patroon breit, maar zo groot mogelijke lappen. Hiermee pak je openbare voorwerpen in, zoals lantaarnpalen of bushaltes. Op deze manier is de straat je atelier en ben jij de kunstenaar! Helaas moet je bij deze hobby vaak ook lijdzaam toezien hoe medewerkers van de gemeente je breisels lostrekken en weggooien.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020