Excite

Borstvoeding en intelligentie

Er is onderzoek gedaan naar intelligentie in combinatie met borstvoeding. Uit dit onderzoek is gebleken dat mensen die borstvoeding hebben gehad toen ze een baby waren. Wanneer een baby vier weken moedermelk drinkt kan dit al een groot effect hebben op de intelligentie. Kinderen doen het op school een stuk beter bij het lezen, schrijven en rekenen. Kinderen die borstvoeding hebben gehad zijn op de leeftijden vijf, zeven, tien en elf beter dan hun leeftijdsgenoten die geen borstvoeding hebben gehad.

Maria Iacovou was één van de onderzoekers. Zij geeft aan dat er nooit eerder was gekeken naar het verband tussen intelligentie en borstvoeding. Het is voor het eerst dat er echt gekeken is naar intelligentie. Uit het onderzoek is ook gebleken dat het niet uit maakt wat voor een type moeder het is, maar dat het echt met de moedermelk te maken heeft dat een kind wel of niet krijgt.

Uit eerder onderzoek was ook al gebleken dat moedermelk veel positieve eigenschappen heeft. Zo wordt het afweersysteem van een kind verhoogd wanneer het kind borstvoeding krijgt. Hierdoor kunnen ze gemakkelijker oorontstekingen, buikpijn en andere kwalen bestrijden. Ook voor de moeder heeft het geven van borstvoeding voordelen. Zo verlaagt het bijvoorbeeld de kans op borstkanker.

Veel vrouwen kiezen er bewust voor om geen borstvoeding te geven. Hen wordt aangeraden om toch eens goed na te denken of het werkelijk verstandig is geen borstvoeding te geven.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Jon Ovington

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021