Excite

Eeuwenoud en toch modern? Vermaak je met borduurpakketten!

Borduren is niet zomaar een leuke bezigheid, maar een echt eeuwenoude hobby! Als je het aantrekt om met handwerk bezig te zijn dat al sinds 3.000 voor Christus bestaat en nog steeds niets van zijn uitstraling heeft verloren, dan is borduren echt wat voor jou. In allerlei kleuren en patronen kun je in speciale borduurzaken borduurpakketten kopen. Door middel van een handleiding en patroon, zul je je na enige inspanning de trotse maker van een borduurwerk kunnen noemen!

Feiten over borduren

Als je een of meerdere borduurpakketten in huis hebt gehaald en besloten deze creatieve uitdaging aan te gaan, wacht je een geconcentreerd werkje. Maar wat is borduren nu precies?

Wat is borduren?

Borduren is het maken van versieringen op verschillende stoffen, met naald en draad. Zolang de mensheid er is, bestaat deze ambachtelijke kunstvorm ook al. Over de hele wereld worden al vanaf 3000 voor Christus op stoffen borduursels aangebracht.

Wat is de geschiedenis van het borduren?

De oudste bekende borduurstoffen stammen uit het jaar 850, en zijn dus erg oud. Ook in de Middeleeuwen werd er veel geborduurd, op kleding die vaak voor kerkelijke doeleinden werd gebruikt. Hierbij werd meestal gewerkt met een zijden draad op een linnen ondergrond. In de periode van de Renaissance werd borduren steeds meer toegepast voor meer wereldse doeleinden. Zo droegen in deze tijd de adel en de koninklijke familie veel met borduursels versierde kleding. Tevens werden er naar Oostelijke landen grote lappen stof gezonden, zodat deze geborduurd terug gestuurd zouden worden. In de zeventiende eeuw was juist weer het bekleden van meubels met fijn borduurwerk in trek. Maar het einde van de glorietijd van het borduren vond in 1850 plaats, toen de borduurmachine werd uitgevonden. Tegenwoordig bestaan er bedrijven die zich specialiseren in het borduren van logo's, en bijvoorbeeld namen, met behulp van deze borduurmachine.

Verschillende borduurstoffen

Om te borduren kun je zo ongeveer alle soorten stoffen gebruiken. De keuze voor de stof die je gebruikt, hangt af van de door jou gekozen techniek en de vorm van je borduursel. Een paar hele bekende stoffen die veel bij het borduren worden gebruikt zijn:

  • Stramien, een grof weefsel waarop je heel goed met wol kan borduren. Stramien is vaak al voorbedrukt.
  • Linnen, een weefsel gemaakt van vlas- of hennepgaren. De dikte van de draden varieert.
  • Hardangerstof, een fijn en dubbeldradig weefsel Deze stof is speciaal gemaakt om de de traditionele Noorse borduurtechniek Hardanger mee uit te oefenen.

Alle borduurstoffen zijn verkrijgbaar in verschillende dichtheden en het aantal draden per centimeter verschilt. Er komen borduurstoffen in allerlei kleuren voor, maar de kleuren ivoor, wit en crème zijn de standaardkleuren.

Zelf borduren met borduurpakketten

Als je zelf een borduurpakket wilt maken, dan gaat er een wereld met veel keuze voor je open. Vele gespecialiseerde zaken brengen borduurpakketten op de markt in alle vormen en maten. De Spinnerij is hier een goed voorbeeld van. In de collectie van de Spinnerij kun je borduurpakketten vinden die vele doelen en onderwerpen hebben. Zo kun je bijvoorbeeld iets decoratiefs maken voor de kerst, geboortetegels borduren, of een mooie afbeelding van Marjolein Bastin. Lees voor je aan de slag gaat goed de handleiding en volg daarna alleen nog maar stapsgewijs het patroon. Concentreer je goed en leef al je creativiteit uit met deze eeuwenoude hobby!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021