Excite

Borduren: écht niet ouderwets

Borduren lijkt iets uit de tijd van onze grootouders, maar het tegendeel is waar. In een tijd waarin mensen bijna alleen nog maar haast lijken te hebben, beginnen 'onthaastende' hobby's aan een herintrede. En borduren is er daar een van. Je hebt er wat geduld voor nodig, maar kunt dan de prachtigste dingen maken.

Borduren: een eeuwenoude hobby

Wie terugkijkt naar de geschiedenis van borduren, ziet dat de oudste stoffen al uit 850 stammen. Het is dus een eeuwenoude hobby, die bijna niet aan populariteit inboet. En op zich is dat niet vreemd, want met borduren kun je echt alle kanten op. Vroeger werd het vooral gebruikt om kleding en meubelstukken te versieren. Mantels van rijke lieden werden bewerkt met goudborduurwerk en des te indrukwekkender het patroon op een stoel, des te rijker de eigenaar over het algemeen was.

In deze tijd is de toepassing van borduren wat verandert. Het gaat nu niet zo zeer meer om meubelstukken en kleding, maar meer om cadeautjes met een persoonlijk tintje. Voor babykamers borduurt men bijvoorbeeld een mooi schilderijtje met naam en geboortedatum, op handdoeken worden initialen geborduurd en wie echt dol is op borduren, kan zelfs hele landkaarten borduren. Je hebt er maar weinig voor nodig; een stuk textiel en naald en garen. En geduld, want borduren is wel een nauwkeurig klusje.

De meest bekende steek bij het borduren is de kruissteek. Daarbij steek je de naald van onder naar boven door het doek en vervolgens in een schuine streep weer naar onderen. Daarna haal je de draad in een andere hoek weer naar boven en maak je het kruis af.

Cursus borduren

Naast de kruissteek zijn er nog veel andere steken die voor een bijzonder borduurwerk kunnen zorgen. Als je er echt belangstelling voor hebt en verder mee wilt, kun je overwegen een cursus borduren te volgen. Dit kost vaak slechts een paar tientjes en levert veel gezelligheid en kennis op. Cursussen worden meestal lokaal gegeven.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021