Excite

Borduren op papier in plaats van op linnen

Borduren op papier in plaats van op linnen klinkt vreemd, maar dat valt mee. Deze techniek wordt vooral gebruikt bij het maken kaarten, hoewel dat niet de enige toepassing is uiteraard.

De techniek

Allereerst is het belangrijk dat je de borduursteken onder de knie hebt. Dit is een noodzaak, anders kun je met borduren op papier niet goed uit de voeten. Borduren op papier is techniek in de borduurkunst waarbij er volgens een bepaald patroon gaatjes worden geprikt in een kaart. Daarna worden er draden getrokken en er ontstaat een figuur. Op het internet zijn  patronen om op papier te borduren wel te vinden. De meeste van die patronen zijn geschikt voor kaarten zoals kerst- of verjaardagskaarten.

De basisbenodigdheden

  • prikmat
  • fijne prikpen en eventueel een grovere
  • plakband
  • papier
  • borduurgaren
  • naald
  • patroon

Het prikken van het patroon op een kaart

Vouw de kaart open en leg hem met de voorkant naar boven op een prikmat. Kopieer een patroon uit een boek of print het patroon uit. Nu prik je alle gaatjes zorgvuldig door met een fijne prikpen. Hierbij moet de pen verticaal gehouden worden om een mooi gaatje krijgen. De gaatjes waar meerdere draden doorheen moeten zijn aangeduid in het patroon met een grotere stip. Hiervoor heb je een grovere pen nodig.

Fouten kunnen gemaakt worden en zo ook met het prikken van het patroon. Plak dan wat plakband op de achterkant van de kaart. Daarna kan er opnieuw geprikt worden.

Borduren

Bij elk patroon zit een stap voor stap werkwijze. Dit kan verschillen per patroon, maar dit zijn de volgende stappen komen eigenlijk altijd terug.

Het is handig om een draad te hebben van ongeveer 70 centimeter of 1.3 meter bij een dubbele draad. Dit geldt voor de kleinere patronen.

Steek de naald bij het beginpunt erin en laat ongeveer drie centimeter hangen. Plak deze goed vast met een stukje plakband buiten het patroon. Zorg dat de geprikte gaatjes niet beplakt zijn. Afhechten gaat op dezelfde manier.

Na dit gedaan te hebben kan het patroon gevolgd worden.

Borduren op papier is niet moeilijk

Als je kunt borduren op linnen en het leuk vindt om te doen, dan is borduren op papier waarschijnlijk ook wat voor jou. Bij het borduren op papier is er namelijk snel resultaat te zien. Bovendien is het origineel, ook al is het een simpele techniek. 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021