Excite

Borduren met kinderen

Uitleg

Begin eerst met een uitleg. Koop in de winkel een patroon op een grof stuk katoen met grote gaten. Vaak moet het motoriek van kinderen zich nog wat verder ontwikkelen voor het fijnere werk. Grof katoen is dan ook goed om mee te beginnen.

Kies een patroon uit dat het kind aanspreekt. Hij of zij zal dan meer gemotiveerd zijn om het patroon af te maken. Begin met het uitleggen van de rijgsteek. Dit is een eenvoudige borduursteek en er is snel resultaat te zien. Het nadeel van de rijgsteek is dat deze niet erg degelijk is. De draad kan breken en de naad zal dan gemakkelijk losgaan.

Stiksteek

Gaat de rijgsteek goed, dan kan je met de stiksteek verdergaan. Omdat de steek klein is, en in feite dubbel wordt uitgevoerd, ontstaat een gelijkmatige en sterke verbinding. Deze steek wordt gebruikt om vormen te omlijnen. Bij de eerste steek van de stiksteek wordt de naald van achter naar voren gestoken. Daarna wordt de naald achterlangs gestoken, door de twee lagen heen. Dit gebeurt in één vloeiende beweging. Daarna wordt de draad doorgetrokken. De volgende steek wordt gemaakt door halverwege vorige steek weer in de stof te steken en weer naar boven te komen. Doordat telkens een even lange steek gemaakt wordt, komt de naald weer terug voorbij de vorige steek.

Kruissteek

Om grotere vlakken te vullen kun je de kruissteek gebruiken. Ook deze steek is gemakkelijk om aan te leren bij het borduren met kinderen. Hecht om te beginnen de draad onzichtbaar vast aan de achterzijde van het werkstuk (bijvoorbeeld onder reeds gemaakte steken). Voor een losse kruissteek: begin linksboven en steek de naald van achter door het werkstuk naar voren. Ga met de draad naar rechtsonder en steek de naald door het werkstuk naar achteren. Ga vervolgens langs de achterzijde van het werkstuk omhoog naar rechtsboven en steek de naald door het werkstuk naar voren. Ga dan met de draad naar linksonder en steek de naald door het werkstuk naar achteren.

Geduld

Om met kinderen te werken en te leren, heb je wel geduld nodig. Het vergt enige oefening om het borduren onder de knie te krijgen. Soms is het beter om maar voor korte tijd bezig te zijn. Zo voorkom je dat ze het vervelend gaan vinden. Dan pak je het op een ander tijdstip weer op. Als het werkstuk dan uiteindelijk af is, zullen ze dit vol trots kunnen laten zien.

  • Bron:
  • Borduren

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021