Excite

Vier de bloemenpracht met een bloemencorso

Een bloemencorso is een typisch Nederlands fenomeen, ondanks dat er ook corso's zijn in België, Frankrijk en Duitsland. Bloemencorso's zijn optochten, op de weg of op het water, met praalwagens gemaakt van bloemen. Soms zijn de corso's onderdeel van een culturele feestweek, waarbij bijvoorbeeld een kermis in het dorp staat.

Verschillende soorten bloemencorso's

In het algemeen worden er twee soorten bloemencorso's georganiseerd: dahliacorso's en niet-dahliacorso's. De dahliacorso's zijn vaak eind augustus en in september, omdat de dahlia's dan het mooist zijn. Dahliacorso's zijn gewoonlijk buiten de Randstad en hebben een sterke nadruk op theater, toneel, muziek- en lichtdetails. Vaak vallen ze samen met een feestweek met kermis of culturele week. Niet-dahliacorso's hebben een sterke nadruk op de bloementeelt en zijn vaak in de Randstad, waar de bedrijfsmatige bloemen- en bollenteelt zich concentreert. De praalwagens kenmerken zich door professioneel bloemschikwerk.

Ontstaan van bloemencorso's

Het is onduidelijk waarom bloemencorso's zijn ontstaan, zeker omdat het merendeel van de corso's niet in de verwachte bollenstreek plaatsvindt. Vermoedelijk hangt het samen met de vroegere allegorische optocht die vaak als onderdeel van de feestweek of kermis plaatsvond. Een andere mogelijkheid is de viering van Koninginnedag. Tot en met 1948 viel deze dag namelijk op 31 augustus. Zo werd er in Lichtenvoorde in de negentiende eeuw al een bloemencorso georganiseerd voor de verjaardag van Koningin Wilhelmina.

Corsowagens bouwen

Bloemencorso's zijn een sociaal fenomeen. Vrijwilligers spelen een belangrijke rol in het ontwerp en in elkaar zetten van de corsowagens. Vaak zijn de vrijwilligers georganiseerd in speciale clubs, of het hele buurtschap werkt mee aan één wagen. De banden zijn hecht en vaak organiseren de clubs ook andere sociale activiteiten behalve het bouwen van de wagen. De meeste tijd van het bouwen van de corsowagen zit in het maken van de constructie waar de bloemen op gezet worden. Dit gebeurt met tempex, hout, staal, betonijzer, karton en papier. De bloemen kunnen er pas in de laatste dagen voor de corso op, omdat ze anders verwelken.

Bekende bloemencorso's in Nederland

Het grootste en bekendste bloemencorso vindt jaarlijks plaats in Zundert op de eerste zondag in september. Lichtenvoorde heeft de oudste traditie van bloemencorso's en het bloemcorso van Aalsmeer is sinds 2011 weer in ere hersteld. Andere grote bloemencorso's zijn in Eelde, Sint Jansklooster, Valkenswaard en Vollenhove. Ieder corso heeft zijn eigen karakter dat kan uiteenlopen van toegestane formaat van de praalwagens, tot de keuze van alternatief materiaal en het thema.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020