Excite

Betere relatie door broers en zussen

Mensen met broers en zussen hebben een betere relatie, waardoor minder kans op een scheiding. Dit blijkt uit onderzoek van de Ohio State University. Wetenschappers baseren de resultaten op een analyse van vragenlijsten, ingevuld door 57.000 volwassen. De gegevens zijn verzameld tussen 1972 en 2012.

Kans op scheiding

De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat mensen die opgroeien met broers en zussen minder kans hebben om in een scheiding te belanden dan wie enig kind is. Volgens USA Today zorgt iedere broer of zus meer ervoor dat de kans op een echtscheiding met twee procent vermindert. Er is wel een maximum van zeven broers en zussen.

Broers en zussen

Volgens socioloog Doug Downey, een van de wetenschappers die meewerkte aan het onderzoek, is een scheiding natuurlijk afhankelijk van meer zaken dan alleen het aantal broers en zussen van de partners. “Er zijn ook een heleboel andere factoren belangrijker in het bepalen van de kans op een scheiding, maar het aantal broers en zussen speelt toch zeker een rol,” zegt Downey.

Sociale vaardigheden

Het aantal broers en zussen speelt een rol bij de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Dat heeft zijn uitwerking in latere relaties en uiteindelijk het huwelijk. Hierdoor kunnen partners beter problemen oplossen en de stress van relatieproblemen efficiënt aanpakken. Downey: “Als je opgroeit in een grote familie, ontwikkel je een aantal vaardigheden voor het omgaan met zowel positieve als negatieve interacties.” Opgroeien in een groot gezin zorgt ervoor dat je later meer rekening houdt met de standpunten van anderen. “Hoe meer broers en zussen je hebt, hoe meer kansen je krijgt om die vaardigheden te oefenen,” zegt Downey daarover.

Kritiek

Kritiek op het onderzoek is er al. Volgens andere wetenschappers zijn er voor kinderen tegenwoordig genoeg andere manieren om zich sociaal te ontwikkelen buiten het gezin. De hoeveelheid broers en zussen is dus geen definitief antwoord als het gaat om een betere relatie of een scheiding.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021