Excite

Antigravity Yoga: soepeler en sterker worden in een hangmat

Hangmatyoga

Antigravity yoga, in Nederland bekend als antizwaartekracht yoga of hangmatyoga. Bij deze yogastijl doe je de oefeningen hangende in een doek, oftewel een hangmat. Hangende in de hangmat leer je hoe met je lichaam de zwaartekracht en natuurkunde te manipuleren en heroriënteren.

Het ontstaan

Deze nieuwe yogatrend is begonnen door Christopher Harrison in 1990. Hij leidde een acrobatische showgroep in New York. Deze groep stond bekend als de meest prominente groep van de Verenigde Staten in Aerial Arts. In hun optredens werkten zij met de zwaartekracht, dansende elastieken en een hangmat.

De hangmat

De groep van Christopher Harrison creëerde de hangmat door stof te hangen aan twee hoge punten waardoor het de vorm kreeg van hangmat en trapeze. Het gaf hun inzicht in de natuurkundige relatie van hun lichaam en de grond.

Detechniek

Hangmatyoga is verder ontwikkeld door gymnasten die de acrobatische technieken aangepast hebben voor de alledaagse sporter. De yogamat is aangepast en verbeterd en er zijn extra technieken toegevoegd. In hangmatyoga worden technieken uitgevoerd die voortkomen uit dance, pilates en gymnastiek.

Het effect

De hangmat, de technieken en de zwaartekracht zorgen ervoor dat je in allerlei vormen, posities en richtingen beweegt. De bewegingen versterken je spieren en botten en verbeteren de doorstroming van de bloedcirculatie. De unieke flexibiliteit van de oefeningen verlengt de spieren en de mobiliteitsoefeningen versoepelen en smeren de gewrichten. De oefeningen maken je rug sterker en je wervelkolom soepeler, doordat er meer ruimte ontstaat tussen de wervels. Hangmatyoga geeft je een complete kern- en upper-bodyworkout en daarmee een verhoging van de algehele gezondheid en fysieke gezondheid.

De reacties

In het begin is het wennen, dat hangen in een hangmat. Het vergt vertrouwen in jezelf en de hangmat, maar uiteindelijk volg je een leuke les vol nieuwe uitdagingen en experimenten. Je doet bewegingen die normaal vanaf de grond niet mogelijk zijn en als je vol overgave toegeeft aan je lichaam en de hangmat, heb je uiteindelijk de les van je leven.

In Nederland

Hangmatyoga is in eerste instantie begonnen in New York als antigravity yoga. De sport is via Google te vinden via de termen 'hangmatyoga','antigravity yoga' en 'hammock yoga'. Het is nog niet heel makkelijk om een sportschool of yogastudio te vinden in Nederland waar je hangmatyoga kan volgen. Enkele scholen waar hangmatyoga gegeven wordt, zijn de Yogastudio Zeist en de Arnhemse Yogastudio.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020