Excite

Antieke rieten kinderwagen: terug in de tijd!

Antieke rieten kinderwagen gezocht

Op zoek naar een antieke, rieten kinderwagen voor jezelf of als cadeau voor je dochter als je over enkele maanden oma wordt? Dan zul je behoorlijk moeten zoeken. Deze dingen zijn zeldzaam dus zeer gewild op rommelmarkten, brocantes, antiekmarkten en (online) veilingen.

Historie van de kinderwagen

De eerste kinderwagens doken in het straatbeeld op na de tweede wereldoorlog, zeg maar jaren vijftig. Ze hadden toen nog vier metalen wielen. De eerste verbetering was dan ook rubberen wielen en een vorm van vering. Vervolgens werden er luchtbanden onder geplaatst. Ook werd meer en meer aandacht besteed aan het interieur. De bekleding werd aangepakt en de vulling verbeterd. Dat was allemaal al wat gebruiksvriendelijker voor de moeder en comfortabeler voor de baby. Die kleine spruit moet er immers tot ongeveer 18 maanden in verblijven.

De moderne kinderwagens zijn niet meer te vergelijken met hun oudere generatiegenoten. Ze zijn vooral multifunctioneler geworden. Je kan er nu ook mee gaan winkelen dank zij de uitgebreide opbergruimte tussen de wielen. Of je maakt er een buggy van. Of een kinderzitje voor in de auto.

Rieten kinderwagens?

De eerste rieten kinderwagens zijn meestal van Duitse makelij uit de jaren '40. Ze zijn ontstaan uit armoede. De boeren hadden geen geld om een chique kinderwagen te kopen of er waren er gewoon geen voorhanden in de oorlogstijd. Zoals meestal zocht de boer een oplossing voor zijn probleem in de natuur. Net zoals de wasmanden en bijenkorven ging hij zijn kinderwagen zelf vlechten en de dorpssmid moest dan de rest van de carrosserie in elkaar knutselen.

Als je op zoek bent naar een bruikbaar exemplaar van een antieke, rieten kinderwagen uit die tijd dan zal die gerestaureerd zijn. De poreuze, versleten banden zijn vervangen door retrobanden. Alle spaken zijn waarschijnlijk vervangen. Scheuren in de wind- of tochtkap zijn hersteld. De binnenbekleding is vervangen.

Kortom: deze hele onderneming is te vergelijken met het restaureren van antieke poppen. Veel werk en vakmanschap voor nodig. Op internet vind je na enig zoeken ook mensen die zich hierin hebben gespecialiseerd. Alhoewel tweedehands kosten ze toch al snel drie tot vierhonderd euro als ze helemaal in orde zijn.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021