Excite

Amigurumi: zelf knuffels haken

Het haken van knuffels wordt amigurumi genoemd. Letterlijk betekent dat ‘gebreide knuffel’. Zoals het woord zegt, kun je deze knuffels dus ook breien, maar haken gebeurt vaker. De knuffels, of amigurumi’s, zijn vaak schattige diertjes, zoals bijvoorbeeld poesjes, hondjes of konijntjes. Maar je kunt allerlei knuffels haken.

Het haken van een knuffel volgens de amigurumitechniek houdt in dat je niet op de Westerse manier haakt, maar op de Japanse. De rage komt dan ook vanuit Japan. Er wordt niet gewerkt met afgeronde rondjes, maar je moet doorhaken, zodat je de knuffels in z’n geheel kunt maken. Als je aan je knuffel ook nog ledematen wil haken, kun je dit er later aan vast maken. Het hoofd en lijf wordt wel uit een stuk gehaakt.

Om je knuffel helemaal af te maken, kun je hem bijvoorbeeld ook oogjes geven. Het meeste wordt er gebruik gemaakt van veiligheidsoogjes, zodat kinderen deze er niet per ongeluk uit kunnen trekken. Toch wordt aangeraden om deze oogjes niet te gebruiken voor knuffels die voor kinderen onder de drie jaar zijn. Omdat je knuffel gehaakt is, kun je ook makkelijk gebruik maken van vilt of borduurgaren om je amigurumi nog leuker te maken.

Patronen voor amigurumi-knuffels kun je op internet vinden, zo zijn er vele gratis, maar ook betaalde patronen te vinden. Er zijn veel Engelse boekjes met patronen, maar er komen ook steeds meer Nederlandse boekjes waar patronen voor de leukste knuffels in verzameld staan.

Afbeelding: Flickr, Utrechtinthefall

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020