Excite

Alleen gezonde mensen profiteren van huwelijk

Het huwelijk is vooral goed voor gezonde mensen; bij ziekte ben je als single net zo goed af. Dat blijkt uit een onderzoek dat deze maand werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Journal of Health and Social Behavior.’ Wetenschappers onderzochten het vaak voor waarheid aangenomen idee dat een huwelijk goed is voor de gezondheid.

Huwelijk gezondheidsvoordelen

Dat een huwelijk of lange relatie gezondheidsvoordelen heeft blijft overeind. Mensen die lang dezelfde partner hebben, leven gemiddeld gezien langer dan vrijgezellen. Die statistieken veranderen wanneer het gaat om mensen met een slechte gezondheid. Bij ziekte blijkt een huwelijk ineens nog weinig invloed te hebben op de levensduur. Auteur en onderzoeken Hui Zheng van Ohio University bevestigt dat: “Het huwelijk biedt alleen bescherming voor gezonde mensen.”

Aanmoedigen tot gezond leven

Voor het onderzoek werden 789.000 mensen gedurende een periode van 18 jaar gevolgd. Mensen die zichzelf als kerngezond omschreven, blijken te profiteren van een huwelijk. Zij hebben een veel hogere levensverwachting dan hun vrijgezelle medemens. Zo’n 75 procent van de mensen in een relatie leeft langer dan singles in een vergelijkbare situatie. Volgens Zheng worden mensen in een relatie aangemoedigd om gezond te leven. Die sociale steun lijkt dus van groot belang te zijn.

Partner heeft geen invloed bij ziekte

Wanneer er gezondheidsproblemen optreden worden de verschillen in levensverwachting kleiner. Bij een matige gezondheid dalen de voordelen van het huwelijk van 75 procent naar 40 procent. Als de gezondheid nog meer verslechterd, heeft het hebben van een partner steeds minder tot geen positieve invloed meer. Volgens Zheng heeft de dalende levensverwachting niet te maken met het ontbreken van liefde, maar met het feit dat vrijgezellen eerder naar de dokter stappen. Bij een behandeling zijn vrijgezellen hun getrouwde medemens dus vaak een stapje voor.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021