Excite

Alibaba verkoopt voor 9 miljard op één dag

  • © Getty Images
De online megastore Alibaba heeft op 11 november voor meer dan 9 miljard aan spullen verkocht. Dit was allemaal te danken aan een Chinese feestdag: Singles Day. Deze dag wordt jaarlijks op 11 november gevierd en draait om alleenstaanden. Zij worden op Singles Day gestimuleerd om zichzelf eens flink in het zonnetje te zetten.

Blijkbaar voelden veel alleenstaanden de behoefte om zichzelf te trakteren op iets uit de online shop. Alleen via Alibaba.com werd namelijk voor maar liefst 9,3 miljard dollar verkocht. Vorig jaar was dat nog 5,75 miljard dollar.

Overigens zullen niet alle inkomsten in de zakken van Alibaba verdwijnen; bij de berekening van het totale verkoopbedrag worden ook alle verkopen meegenomen die via Alibaba bij andere winkels zijn gedaan. Alibaba heeft een eigen assortiment, maar fungeert ook als 'front' voor verschillende andere webwinkels.

Over het algemeen verdient Alibaba bij de verkoop van tweedehands spullen alleen op de advertenties. Bij nieuwe producten krijgt het bedrijf ook nog eens 2 tot 5 procent van de omzet. Al met al heeft dit er in de afgelopen jaren voor gezorgd dat het bedrijf enorm gegroeid is; in de eerste negen maanden van 2013 steeg de omzet al met 57 procent, een groei die sterker is dan die van Facebook. Inmiddels wordt maar liefst 80% van de Chinese online aankopen via Alibaba gedaan.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021