Excite

29 november: internationale niet-winkeldag

  • © Getty Images
In de aanloop naar Sinterklaas en Kerst lijkt alles wel te draaien om kopen, kopen, kopen. Op de laatste zaterdag van november, in dit geval dus de 29e, is dat daarom eens niet zo. Op die dag wordt namelijk de Internationale Niet-Winkeldag gehouden. Op die dag is het de bedoeling dat je gewoon even helemaal niets koopt.

In Nederland wordt de Niet-Winkeldag al 19 jaar georganiseerd. In de eerste instantie was de dag bedoeld als een protest tegen de cultuur van het steeds meer willen hebben en kopen. De achterliggende gedachte is dat de mooiste dingen in het leven juist niet te koop zijn in de winkel. Door een dag bewust niet te winkelen, kunnen mensen daar nog beter bij stil staan.

Wie normaal gesproken winkelen als hobby heeft, wordt op de Niet-Winkeldag aangemoedigd om eens te kijken naar andere hobby's. Denk bijvoorbeeld aan het zelf maken van kleding, sporten, lezen, hardlopen of koken. Bovendien is het een mooi moment om eens stil te staan bij wat je écht gelukkig maakt. In de meeste gevallen is dat niet de nieuwste tas van Chanel of Vuitton.

Daarnaast is een Niet-Winkeldag natuurlijk ook een mooie manier om geld te besparen. Daarom kiezen tegenwoordig steeds meer mensen ervoor om met enige regelmaat een Niet-Winkeldag (of soms zelfs week of maand) te houden. Op die manier leren ze bewuster om te gaan met wat ze hebben en houden ze meer geld over om bijvoorbeeld nieuwe ervaringen op te doen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020